Новини 

Українська опера GAIA-24 відкриє Роттердамський фестиваль у Нідерландах

Українську оперу GAIA-24 композиторів Іллі Разумейка та Романа Григоріва покажуть на відкритті Міжнародного фестивалю опери, музики та театру O.Festival у Нідерландах.

У творі GAIA-24 автори намагаються переосмислити наслідки руйнівної людської діяльності, зокрема російського вторгнення в Україну в межах глобальної екологічної кризи.

“Ідея нової опери народилася після Каховської катастрофи. Це найбільша екологічна трагедія в Європі з часів Чорнобилю, що так вплинула на зміну ландшафту. Це місце — гаряча точка, де можна спостерігати боротьбу природи з людиною”, — каже Ілля Разумейко.

Згідно із синопсисом, коли земля дарує щедрий урожай — треба чекати велику війну. Коли висихають моря, річки змінюють свої річища, а ліси стають непридатними до життя через радіацію — імперія скоро впаде. Коли наступає кінець світу — земля та небо зливаються в єдине ціле. Так Гая, Гея, Терра, Мага, Ма-га, Мати Гая говорить до нас. Стоячи тут, поміж променями театральних ліхтарів та відеопроєкцій, чи можливо ще почути, що Гая промовляє?

“Крім землі та людського тіла, важливою частиною опери має стати розстроєне фортепіано, яке репрезентує собою умовно “культуру” та культурні нашарування, які тягнуться за нами через історію музики та опери”, — додає Роман Григорів.

O.Festival є провідним європейським фестивалем, що присвячений сучасній експериментальній опері та орієнтованим у майбутнє музично-театральним творам на межі різних жанрів та стилів. Він проходитиме з 16 до 24 травня 2024 року.

Сейчас читают: