Політика 

“Перезаван­та­ження” команди: до чого призведуть кадрові зміни у Зеленського

Увечері у п’ятницю, 29 березня, президент України Володимир Зеленський провів заміни в Офісі президента. Своїми указами глава держави звільнив Андрія Смирнова та Олексія Дніпрова з посад заступників Андрія Єрмака. На їхні місця були призначені Ірина Мудра та Олена Ковальська. Також свою посаду втратив перший помічник президента, його найближчий соратник по “Кварталу 95” Сергій Шефір. Звільнено від виконання обов’язків позаштатних радників Михайла Радуцького, Сергія Трофімова та Олега Устенка, а також позаштатних уповноважених з волонтерської діяльності Наталії Пушкарьової та забезпечення прав захисників Олени Вербицької. Увечері, 30 березня, у традиційному зверненні Зеленський заявив, що це ще не всі кадрові зміни. “Ми робимо Офіс функціональнішим”, – сказав глава держави. Для чого проводяться кадрові зміни і чому йдеться про ще більшу монополізацію влади конкретними персонажами на Банковій, розбирався “Апостроф”.

Хто пішов – хто прийшов
Запит на перезавантаження влада назрів давно, про що свідчили результати соціологічних опитувань. Згідно з ними, найбільшою довірою українців користувалися Збройні сили України та головком Валерій Залужний. Високим також залишався рейтинг довіри президенту. У всіх інших органів влади превалював рейтинг недовіри.

Однак, незважаючи на це, президент України “перезавантаження влади” розпочав саме з керівництва ЗСУ. Далі було звільнено секретаря РНБО Олексія Данилова, а в суботу, 29 березня, втратили посади заступники голови Офісу президента Андрій Смирнов та Олексій Дніпров. Що характерно, всі ці люди не були креатурами Андрія Єрмака. Смирнов працював в Офісі президента з вересня 2019 року, куди його привів колишній керівник ОПУ Андрій Богдан. В офісі він був куратором судової та, частково, силової системи.

Сейчас читают: