Політика 

Der Spiegel: Україна показала, що зможе реінтегрувати Донбас та Крим після війни

Україна цілком здатна реінтегрувати території , які перебували під російською окупацією, на що вказує трансформація Донбасу та Харкова за час війни. Про це пише німецьке видання Der Spiegel у статті “Бивайся і живи”. 

Автори публікації констатують, що в умовах повномасштабної війни Україна продовжує жити та адаптуватися до нової реальності. Журналісти відвідали селище Нью-Йорк у Донецькій області, яке знаходиться за лічені кілометри від лінії фронту. І ще з 2014 року. 

“Дивно те, що в Нью-Йорку досі є кафе, аж два. Тут є клумби, невелика поліклініка (відкрита щоранку) і продуктові магазини, де можна розплатитися мобільним телефоном. Вода є, принаймні, в центрі. У баптистському молитовному будинку проходять служби. Дітей просто немає. Влада наказала їх евакуювати, життя тут для них надто небезпечне”, – описує Der Spiegel життя в цьому селищі. 

При цьому німецькі журналісти констатують, що порівняно з 2014 роком Донбас став українськішим, як і вся країна. Хоча досі тут є люди, які кидають прокляття слідом українським військовим, на противагу їм одразу перебувають ті, хто безкоштовно пригощає солдатів продуктами.

Далі від фронту розташоване місто Слов’янськ, яке продемонструвало яскраве перетворення. “Дев’ять років тому це місто було оплотом лояльних Москві повстанців. У Слов’янську було багато людей, які вболівали за росіян. Дев’ять років після настрою в Слов’янську інші. Як і вся країна, Слов’янськ став більш українським. Тут живуть ті самі люди”, – пише Der Spiegel. 

Дивлячись на Слов’янськ, автори публікації роблять висновок, що Україна здатна реінтегрувати втрачені й потім звільнені території, у тому числі повернути мешканців, які виїхали. Після звільнення Харківської області Слов’янську перестала загрожувати російська окупація, і в місто повернулися багато мешканців.

Українська мова перебуває на підйомі – ще один висновок німецьких журналістів, які проїхали країну від Нью-Йорка до прифронтового до Києва. 

“Цьому сприяв державний примус, соціальний тиск і тисячі і тисячі особистих рішень. Вона мова ідентичності”, – пишуть автори публікації, зазначаючи, що зараз на вулиці в центрі Києва люди розмовляють між собою українською не менше, ніж російською.

Що більш показово, помітною стала поступова українізація півторамільйонного російськомовного Харкова. 

“Сьогодні у Харкові набагато більше людей говорять українською мовою, ніж раніше. Щоб показати ворогові, що ми є єдиною нацією”, – стверджує мер міста Ігор Терехов.

Сейчас читают: